social follow

Banaan

Banaan

 

De danswedstrijd

Babanaan en Babanoen zijn hun schoenen aan het boenen. Ze moeten glimmen, net zoals de vetkuiven op hun hoofd. Straks gaan ze dansen met Annalas en Annalies. Ze hebben zich ingeschreven voor een danswedstrijd.

Babanaan en Babanoen oefenen hun danspassen nog eens voor de spiegel in de kamer. Ze hebben het nummer van Tutti Frutti ondertussen al zo vaak gehoord dat ze geen muziek meer hoeven opzetten om erop te kunnen blijven swingen in het ritme. Hun vriendinnen Pompomloes, Pimpimpruim, Aardaardbees en Aardaardtrees kiezen bewust voor strak modern, iets dyslectisch, eclectische Clipdance of zo. En Cici-Truus, Cici-Ciel, Cici-Sien en Manda-Leintje zullen dan weer een klompendans doen. De jury zal het niet gemakkelijk hebben. Ze zullen appels met peren moeten vergelijken.

 

Non-stop-motion

Ik zie ze vandaag vliegen. Gisteren en eergisteren ook al. Om maar niet te spreken over de tijd daarvoor. Eens snel en dan weer in slow-motion. Ze vliegen in Moho, een maf animatieprogramma dat ik steeds beter leer kennen.

Dankzij de tutorial van een vloggerrrr in raar Engels ben ik er eindelijk achter gekomen hoe ik de vleugels kan verplaatsen zodat ze aan beide kanten van het lijfje hangen. Ik voel me zo blij als een kind. Het voelt alsof ik zelf kan vliegen.

Om in de sfeer van het weekwoord te blijven heb ik mijn vogels Kiwi en Banaan genoemd. Onze huisguppy heeft concurrentie gekregen. Kiwi en Banaan cirkelen net zo mooi als ons Frieda in haar glazen kom.

 

Fruitwoorden

Wanneer mijn vader thuis was, dan kon hij de hele dag kranten lezen. Hij zei me dat er letters in stonden. Ik wou deze magie ook eigen maken. Daarom nam ik een krant en ging ik zitten op de bank naast hem.

Als ik maar lang genoeg naar die letters kijk, dan zal ik het wel leren, dacht ik. Na een hele tijd moest ik het opgeven. Ik voelde me ellendig. Mijn moeder zag mijn tranen. Toen deed ze iets heel bijzonders.

Ze tekende een mooie fruitmand en ze tekende er woorden bij met pijltjes die naar het juiste fruit in de mand verwezen. Zo kwam het dat de fruitwoorden mijn eerste lees- en schrijfwoorden werden. Druif, appel, peer en banaan.

 

Spiegels, twee keer achttien

Onze oudste banaan gaat volgend jaar wiskunde studeren. Het is immens leuk om haar te zien opgroeien. Ze is voorzichtig en ze houdt van denken.

Op de weg naar zelfstandig stappen raakte ze vast in een denk-dingetje. Een blokje in de handen bezorgde haar lang een illusie van houvast. Zonder ‘grip-hulp-voorwerpen’ liet ze zich zakken op de grond om voor de veilige kruipmodus te kiezen.

Het gebeurde soms dat ik haar expres meerdere voorwerpen toestak. Iets laten vallen om een ander ding te grijpen had als gevolg dat ze even nergens grip op zou hebben. Je kon haar zien nadenken. Ik vond het opmerkelijk en grappig. Het duurde tot ze achttien maanden was toen ze dit kromme denkspoor eindelijk verliet.

 

 

Woord van week 5 op 120-woorden is 'banaan'.

 

 

 

 

 

 

 

Add new comment