social follow

Boekanier, woord van week 27

  • The buccaneer
  • Côte d'Opale
  • Côte d'Opale

Boekanier, woord van week 27

 

Internet-boekaniers

Het woord van de week is een oud woord met veel verschillende betekenissen. Het betekent onder andere: piraat, kaper, zeerover of vrijbuiter.

De meest moderne piraten vind je vandaag op het internet. Ze proberen handel te drijven, op alle mogelijke manieren.
Dat is goed, zo lang het over legale zaken gaat. Onlinehandel is de toekomst.

Maar er gebeurt veel dat anders en beter zou kunnen. Zo krijg ik al maanden reclame van een medicatie-firma voor vaginale anti-schimmel-tabletten op mijn website. Ik veronderstel dat de internet-boekanier mij deze spam via een tweetbot bezorgt.

Programmeurs van degelijke spambots zouden er een beleefdheidsclausule mogen inbouwen, waar je eerst toestemming moet geven voor plaatsing, met daaraan een geldbedrag gekoppeld, als je de reclame plaatst.

(Zie ook: https://120w.nl/2016/internet-boekaniers/ )

 

Expeditie Robinson surft op de vibes

Dit jaar is de expeditie in Brazilië. Het ene kamp bevindt zich links van de Amazone en het andere kamp bevindt zich aan de overkant van de rivier.

Vanaf de eerste draaidag scoren we al een bitch-fight. Op dag twee hebben we een kandidaat die bijna gewurgd wordt door een fantastisch dikke wurgslang.

De derde dag begint nog spectaculairder. Team Rood heeft een zeekoe gevangen! Een vies glibberig gigantisch beest. De kandidaat-met-de-survival-skills flutst een soort traditionele Arawaka-boekanier in elkaar, een soort barbecue-rooster waarop ze de lamantijn roken. Het vet stroomt lekker wansmakelijk langs hun wangen als ze ervan eten.

De vierde dag moeten we ons programma veranderen. Milieubewegingen en locals protesteren. En wij maken wij er een melige ‘adopteer-een-zeekoe-show’ van. Walgelijk. 

(Zie ook: https://120w.nl/2016/expeditie-robinson-surft-op-de-vibes/ )

 

Verliezen en winnen

De zeilen hangen slap. Mijn schip is een oude boekanier en ik kan niet rekenen op een motor. Snelheid wordt volledig door de wind bepaald.

Ik wil verdwijnen en terugkomen. Niemand heeft het me voorgedaan, maar ik moet het proberen. Het verdwijnpunt in Bermuda ligt daar waar de zee met de horizon versmelt. In de verte kan ik de einder al zien: het is een helderblauw punt en het lijkt alsof de warmte van de zon er naar buiten stuwt.

Het is het geheim dat ik bij me draag dat ik er wil kwijtraken. In de verdwijnhoek van de verloren voorwerpen en verloren gedachten zal ik het afzetten en in ruil daarvoor neem ik de verloren mensen met me mee.

(Zie ook: https://120w.nl/2016/verliezen-en-winnen/ )

 

Côte d’Opale

Op de kliffen, bij mooi weer kun je Engeland zien. Hier zijn veel verhalen geschreven. De avonturen van de vier musketiers staan nog altijd op mijn favorietenlijstje. Als ik naar het gras kijk zie ik zo hoe de boekaniers er picknicken vooraleer ze de boot naar de overkant nemen.

Ik hou van de Opaalkust, haar kleuren en haar geuren, de grasvlaktes nabij, en van het gillende jodium in de lucht.

Als het windstil is, wat niet vaak voorkomt, dan hoor ik hoe de zilte zeegrassen piepend van afschuw in de magen van de grazende koeien worden verteerd. Dat verklaart waarom de Franse kazen er doorgaans zo mierig zoutig en zurig smaken en waarom ik er zo intens van kan genieten.

(Zie ook: https://120w.nl/2016/cote-dopale/ )

 

Seks zonder wederzijdse toestemming

Maanden, weken, dagen en uren aan een tekst zwoegen, je ziel en je zaligheid erin leggen, en dan je verhaal aan een ander geven, erop vertrouwen dat die jouw stuk van je ziel met dezelfde eerbied zal behandelen als jij dat hebt gedaan en er dan achter komen dat die ander jouw verhaal heimelijk naar derden stuurt, voelt als seks zonder wederzijdse toestemming.

Ik schreef het van me af, ik schreef me een weg naar de vrijheid en ik bereikte er een verontrustend gevoel van vrijheid mee.
De boekanier in mij verloor er vrienden door. Maar daar rouw ik niet langer om want als ik er nodig heb, dan schrijf ik er een paar bij, in dat boek van mij.

(Zie ook: https://120w.nl/2016/seks-zonder-wederzijdse-toestemming/ )

 

(Ook op Yoo.rs: zie https://yoo.rs/nelevooryours/blog/boekanier-woord-van-week-27-1467715091... )

Add new comment