social follow

De cocktailkoningin van Poperinge (2)

  • De Passage waar de cocktailkoningin cocktails maakt
  • De Passage  in Poperinge
  • Caipirinha en Cuba Libre
  • Angostura Bitters, kruidenbitter

De cocktailkoningin van Poperinge (2)

Cachaça   !

 

Geïnspireerd door de winterdaiquiri's die wij - voor één keer - succesvol in elkaar wisten te flanzen, besloot ik om me dit jaar te verdiepen in de geheimen van de rum. Eén van mijn hoofdpersonages uit mijn boeken-in-wording werkt in een cocktailbar en dit is, meen ik zeer, een gegrond argument om mij te engageren en vast te bijten in een degelijk onderzoek.

Omdat ik er niet zo veel van ken, bracht ik zondag laatstleden een bezoek aan de cocktailkoningin van Poperinge. Omdat ik weet dat zij er heel veel van weet trok ik mijn stoute schoenen aan. Ik belde haar op en ik vroeg een audiëntie aan. Zij stond die onmiddellijk toe en samen, met man en kinders, trokken wij naar haar paleis in de Passage in de Veurnestraat.

'Zeg maar Fabienne,' zei de koningin. 'Het protocol hangen wij hier aan de wilgen in het Dirk Frimout Park.' Ongecompliceerd stond ze tussen het werkvolk achter de toog. Onze jongste vroeg haar waar ze haar troon had gelaten en al even ongecompliceerd antwoordde zij dat ze die aan een arme Chinese Havanees had geschonken. 

​Ze serveerde mij direct een Caipirinha, een Braziliaanse cocktail met limoen, cachaça*, ijs en suiker waar ze haastig, en met kennis en kunde enige druppels Angostura Bitters** overheen sprenkelde. 'Jamaarja,' zei ik. 'Weledele vrouwe, ik wilde eigenlijk een cocktail met rum.' Ze knipoogde en begon te fluisteren. 'Cachaça is erg vergelijkbaar met witte rum.  Beide dranken smaken bijna hetzelfde, maar ze hebben ook dat tikkeltje verschil dat net het verschil maakt.' Op dat moment wist ik dat zij mij een groot geheim had onthuld.

Toen moesten we proeven. En toen hadden we geen tijd meer om te leuteren. De dochters dronken een alcoholvrije mojito met groene Tao-thee en Bart genoot van een Cuba Libre, iets met bruine Bacardi-rum en Cola. Het smaakte allemaal even heerlijk. En we zijn er zeker van dat ze de cocktailrecepten van de koningin in de hemel nog niet kennen. Als het zover komt, dan zal het zilveren lepels en rijstpap regenen. 

 

 

*Cachaça, ook wel aguardente of pinga genoemd wordt bereid uit vers geperst suikerrietsap, terwijl witte rum uit suikerrietsiroop wordt bereid. Het alcoholpercentage ligt iets hoger dan bij rum.

**Angostura Bitters is een kruidenbitter dat uit veertig tropische kruiden en plantenextracten wordt gemaakt. De exacte formule is een extreem goed bewaard geheim. Slechts vijf mensen op deze wereld zouden over het volledige recept beschikken. Een Duitse dokter vond het uit en promootte het aanvankelijk als remedie tegen vermoeidheid en maagklachten. 

 

 

 

Comments

Hahaha de beruchte cachaca van voorbije zomer ! ;-)

Ik mis een beetje waarover het gaat: Cocktails. Prachtige foto's. Zeer aantrekkelijke site, hoor. Tot ziens, h'e.

Add new comment