social follow

De gastenlijst van Nienke Boterbloem

De gastenlijst van Nienke Boterbloem

Nienke Boterbloem heeft een saai leven. Ze gaat naar een apostolische school in een grijs gebouw waar grijs de norm is en waar kennis zwijgend moet worden vergaard. Ze woont in een blokkendoos in een straat waar alleen oude mensen wonen. Haar moeder moet altijd werken en een vader heeft ze niet. Aan Sinterklaas heeft ze vaak om een broertje of een zusje gevraagd, maar ze kreeg altijd andere dingen.

Verleden jaar kreeg ze van Baardmans een mobieltje. Daarmee is ze op Twitter gegaan. En nu mama dit weekend op congres moet, heeft ze al haar vetste volgers uitgenodigd voor een avondfeest. Ze heeft haar gastenlijst met veel zorg samengesteld. Ze is dolgelukkig als ze ziet dat iedereen gaat komen.

 

 

Vier mensen en één alien staan op haar gastenlijst. Bijna niet te geloven dat ze allemaal kunnen komen. Want ze wonen allemaal in verre landen. Natuurlijk heeft ze hen allemaal gegoogeld.

Paul Hamburger uit Arizona woont in Amerika. Hij heeft een record hamburger-eten op zijn naam. Hij doet aan paardrijden en aan politiek. Yruma Li komt uit China, zij is make-up specialiste en ze maakt romantische lelie-tekeningen. Butterfly is influencer van hippe kleding. Later wil Nienke ook mooi mager zijn en iedere dag nieuwe kleren kopen. Patrick Pussy is piraat, walvissenredder en plasticvanger. Hij vaart op alle wereldzeeën en schrijft dagelijks over zijn oceaan-avonturen. De alien is gewoon grappig. Hij is de enige gast waar Nienke geen foto van heeft.

 

 

De bestelwagen stopt voor het raam. Oei. Het is een dag te vroeg. Mama vertrekt pas morgen naar het congres. De bel gaat en ze hoort haar moeder naar de gang stappen. Wat nu? Nienke springt over de divan en ze stuift naar de voordeur. “Hamburgers?” Vraagt mama aan de diepvriesman.

“Mijn bestelling,” zegt Nienke vlug.

“Drie dozen?”

“Jawel, helemaal uit Alaska van vegetarische koeien. Juist omdat ze van zo ver moeten komen, heb ik er maar wat meer gevraagd.”

“Vegetarische koeien?”

“Het beste alternatief voor laboratoriumvlees. Het kost nu nog te veel. Omdat ze nog te weinig vegetarische bloedgevers hebben. Dit is gewoon een koopje.”

Mama kijkt een beetje vreemd, maar ze betaalt. Je kunt haar ook alles wijsmaken.

 

 

Ze heeft de slingers al opgehangen. En de kandelaars op tafel gezet. Uit de doos van de kerstversiering. De tafel is gedekt. Zes borden en voor iedereen een grote kom sla. De grootste kom is voor Butterfly. Ze eet vast geen hamburgers. Die liggen ook al klaar, netjes op elkaar gestapeld op een bord. Ze hoopt maar dat dertig genoeg is… Paul Hamburger is ten slotte record-eter… Hij heeft beloofd om broodjes en saus mee te brengen. Van Amerika.

Het was een onverwachte meevaller dat mama haar bestelling betaald heeft. Zo heeft Nienke nog een flesje nagellak en een lippenstift kunnen kopen. Haar volgers noemen haar Dame Boterbloem. En ze zal wel zorgen dat haar imago matcht met haar account…

 

 

Ze wist niet dat het zo moeilijk kon zijn. Het zomerjurkje met gele boterbloemen is te kinderachtig voor een dame. Haar flamencoschoentjes, wit met rode stippen, kunnen er gelukkig wel mee door. Ze hebben een leuk hakje.

De jurk is het probleem. Hoe gaat ze dit in hemelsnaam oplossen? Dan komt ze op het idee om in mama’s kasten te kijken. De meeste kledingstukken zijn natuurlijk te groot. Maar er is een schuif waar ze naast zakdoeken en ondergoed, ook prachtig blinkende kleedjes vindt. Ze wist niet eens dat haar moeder zulke mooie kleren had. Ze ruiken lekker en ze voelen zeer zacht aan. Nienke past ze allemaal. Ze kiest uiteindelijk voor fonkelend, licht doorschijnend zwart. Dames dragen doorgaans donker.

 

Ze heeft haar lippen juist bijgestift wanneer de bel gaat. Nienke kijkt op de klok. Precies 19 uur. De gasten zijn op tijd. Zijn ze er al allemaal? Haar hart klopt in haar keel als ze naar de voordeur wiebelt. Nu moet ze goed opletten. Dames lopen niet. En ze wiegen een beetje met hun heupen.

Ze opent de deur en haar spraakvermogen laat het afweten. Het zijn haar volgers niet.

Voor haar staan de twee oude dames van rechtover, de bejaarde man van hiernaast en de heer met de rollator van hieronder. Ze praten door elkaar, net kakelende hoenders. Nienke hoort niet wat ze zeggen. Als door de bliksem getroffen laat ze hen binnenkomen. Ze begrijpt er niets van.

 

 

Butterfly op Twitter, dikke Marie-Rose in real-time, won de wedstrijd hamburger-eten met voorsprong. Patrick Pussy, Patrick Pureepatat in het echt, veroverde een eerste plaats in de wedstrijd sla-eten.

Paul Hamburger heeft zichzelf tot kampioen van de afwas benoemd. Zijn echte naam is ook Paul, maar zijn familienaam is Hamster en vroeger toen hij nog uit werken ging, was hij installateur van wasmachines. Yruma Li heet eigenlijk Marijke en zij bekommert zich om de restjes van de maaltijd. Ze verdeelt die in pakjes met cellofaan. 

Haar moeder had hun gevraagd om haar te volgen en dat hebben ze heel enthousiast gedaan. Ze zijn net zo gek als op Twitter. Oude mensen zijn helemaal niet saai, zo weet Nienke nu heel zeker.

 

Dit zijn de eerste zeven delen over Nienke Boterbloem. Ze zijn ontstaan uit het woord van week veertig op 120-woorden: "Gastenlijst"... 

https://120w.nl/schrijvers/nelededeyne/

Haar verhaal gaat verder. Want Nienke is een te maffe "dame" om onbeschreven door het leven te laten gaan. 

 

Add new comment