social follow

Doel? Sluiten die boel

  • Stilleven met rieten mandje

Doel? Sluiten die boel

Waar een wil is, is altijd een weg

Bovengenoemd spreekwoord geldt voor iedereen die wat wil. Voor de apotheker die drieëntwintig jaar geleden een bouwaanvraag indiende om een apotheek te bouwen. Voor de schrijver-in-wording-die-ik-willens-nillens-aan-het-worden-ben. 

En voor alle mensen die een veilige en leefbare planeet als thuisbasis willen. Als we allemaal eerlijk zijn, willen we dit allemaal. 

Als er geen weg meer is, maken we er één. 

Zo gaat het. Doel? Sluiten, die boel. Zo rap mogelijk. Dat er niet genoeg groene stroom voor iedereen zal zijn, wil ik graag erkennen.

Maar, ik geloof dat er veel sneller alternatieven op de markt zullen komen als het begint te nijpen.

Misschien krijgt de bioboer dan toch nog opeens een goedkeuring van de overheid om een windmolen op zijn land te plaatsen. En misschien worden de zonnepanelen dan ook opeens betaalbaar voor iedereen. En misschien betalen we in de toekomst helemaal niets meer voor onze elektriciteit! Jaja, want de technologie is er al. Het Amerikaanse bedrijf Tesla heeft het gevonden. Onlangs pakte Tesla uit met zijn 'powerwall', een batterij die de stroom van je zonnepanelen opslaat. Het is een volgende stap in energie-onafhankelijk wonen die nog geen ingang heeft gevonden op de particuliere markt.       - Hoe zou dat toch komen? -

In geval van oorlog heerst er dienstplicht

Tijdens mijn studies vernam ik dat verpleegkundigen net als soldaten, in tijden van oorlog en rampspoed, opgeroepen kunnen worden. Militairen mogen dienstweigeraars nog altijd op barbaarse wijze van een kogel door het hoofd voorzien. Dat schokte me zeer.

Ik zie het al gebeuren: de grote ramp vindt natuurlijk plaats in het putje van een mooie zomer. Terwijl andere vrouwen zonnebaden rijdt Nele rond met een koffer vol kaliumjodide* om de schildklieren van de bevolking te gaan redden. Ze doet het omdat ze moet. Natuurlijk beseft ze dat de gewassen op de landerijen hiermee niet gebaat zijn. Naast een gebrek aan stroom is er nu ook een gebrek aan gezonde groenten. Gedaan met rode kolen eten. Alles moet ingevoerd worden. Alleen de rijke Belgen kunnen de dure gevriesdroogde augurken uit Rusland kopen, de Japanse walvis bestellen, en de Amerikaanse chocolade betalen. De gewone mens crepeert of muteert...

Nee, deze rampspoed is niet nodig en is volkomen afwendbaar. Mits een vingerhoedje politieke moed... Hebben we dat nog?

Ik gok op een radioactief omslagpunt

De voorbije dagen las ik over de bijna ingestorte tunnels in het Brusselse - die nog steeds in gebruik zijn - , ik las over de gaswolk boven Porter, ik las over Tsjernobyl en Polly Higgins, een Schotse mevrouw die zich profileert als advocate van de aarde. Zij wil dat ‘ecocide’ als internationaal misdrijf wordt erkend. Dat de dame niet meer in het nieuws komt is mij een doorn in het oog.

Belangrijke zaken halen tegenwoordig zelden meer de voorpagina’s. Overheden en media menen de massa te moeten beschermen tegen racisme en angst. Ik zou me echter stukken beter voelen als er iets gedaan werd aan het sluiten van aftandse kerncentrales.

Ik kocht een doos jodiumtabletten. Dan heb ik die alvast in huis. Nu maar hopen dat media en overheden tijdig genoeg komen met het nieuws over radioactieve lekken.

En ik hoop op een mirakel

De voorbije dagen las ik ook over de acties van Groen. Ze willen graag dat de verouderde kerncentrales sluiten en dat iedereen voor groene stroom gaat kiezen. Mijn steun hebben ze. Eens om de zoveel tijd gebeuren er wonderen. Het kan. En daarom hoop ik er ook op. 

 

*Apothekers zijn bij wet verplicht een bepaalde hoeveelheid kaliumjodide in hun voorraad te hebben. Bij kernrampen wordt geadviseerd om een dagdosis van 65mg per dag in te nemen om te voorkomen dat radioactiviteit zich in de schildklier opstapelt en daar dus een grote K-ziekte doet ontstaan. Het heeft geen zin om op voorhand te slikken daar men iedere dag opnieuw een dosis dient te nemen. Bovendien is een dagdosis van 65mg kaliumjodide erg belastend voor het lichaam. Om te voorkomen dat op andere plaatsen in het lichaam zich een kanker ontwikkelt bestaat er nog niets. Kinderen maken, denk ik, is in zulke tijden tegen-aangewezen. Maar daar zijn dan wel weer pillen voor. 

Add new comment