social follow

Mijn zomerleesboeken

  • Godendoder, Brad Winning
  • Wraak op het spoor, Begeesterd, Anaïd Haen
  • De negen cirkels, Wegversperring, Terrence Lauerhohn
  • Stof en schitteringen (1), Bloed en scherven (2), Kelly van der Laan
  • Zomerleesboeken

Mijn zomerleesboeken

Trollenboeken

Bijna tien kg boeken namen we mee op onze reis doorheen de Italiaanse Alpen en de groene heuvels van Piemont. Het lijkt me net van pas, voor een gezin van vijf en voor een duur van veertien dagen. 

(Voor de plaatjesmensen: klik op de volgende link, zie: http://nelededeyne.be/moodboards/zomerleesboeken-1-summer-reading-books-1 en zie ook: http://nelededeyne.be/moodboards/zomerleesboeken-2-summer-reading-books-2 )

 

Voor mezelf nam ik een paar trollenboeken mee. Ja, ik noem deze zomerleesboeken trollenboeken, omdat ze voor mij een trollenbetekenis hebben. Toen ik deelnam aan de Paul Harland Prijs, zo ongeveer twee jaar geleden, haalden medeschrijvers een rotstreek met me uit. Ik heb mijn deelname geannuleerd. De situatie die ze creëerden plaatste mij voor onmogelijke dilemma's en ik kon absoluut niet akkoord gaan met de wijze waarop de dingen gebeurden. Mijn waarheid is maar een deel van de waarheid, daar ben ik mij van bewust. Maar het is die van mij. 

Na de rotstreek voerden de trollen - er kwamen er alsmaar meer bij - 'een terror of love'. Ze wilden weten hoe het bij mij overkwam. Wel, terreur voelt aan als terreur, zelfs als het in de naam van de liefde is: je kunt er geen zinnig touw aan vastknopen en hoe meer je erover nadenkt, hoe minder je ervan snapt.

Ik heb de trollenboeken graag gelezen en ik gun de auteurs ervan veel succes. Maar dat ze ervoor zorgen dat ze het vertrouwen en de passies van anderen niet meer in de tang nemen, of het nu goed of slecht bedoeld is. Als diegenen die de rotstreek met me uithaalden het werkelijk goed met me voorhadden, dan kunnen ze 'hun liefde' alsnog bewijzen als boek-één-in-wording af is. Dat ze dan maar een keertje buzzen. Dat ze dan maar eens tonen dat sprookjes bestaan. Misschien dat ik er dan wel weer in geloof. 

 

Godendoder, Brad Winning

Het hoofdpersonage uit Godendoder is een barbaar, een huurling, een avonturier die geen gezag erkent. Sirkhan di Momo y Avaya van Tarkausië is godenmaker en tegelijk godenkraker. Het verhaal speelt zich af in een oude wereld in een oude tijd, die je eigenlijk naadloos zou kunnen doortrekken naar onze wereld en onze tegenwoordige tijd. 

Gelooft de auteur zelf in godendoders en godenmakers?

Ze bestaan natuurlijk wel, op velerlei gebied. Het is een mogelijke verklaring voor, onder andere, de culturele crap die we voortdurend en ongevraagd door onze strot geramd krijgen. Mensen leven op hypes en daar spelen religies en commercieel belangwekkenden handig op in. Godendoder is een verhaal van alle tijden. 

Sirkan die Momo y Avaya moet de amuletten van de Ouden verzamelen en op zijn avonturen, doorheen een achttal hoofdstukken, maakt hij tal van magische avonturen mee. Daarbij weet hij toch ook altijd wat vrouwelijk schoon te vinden, dat hem kan vermaken tussen zijn brute interventies door. Een vlotte schrijfstijl in combinatie met een vlot verhaal is altijd erg vlot lezen... En ja: ik heb het graag gelezen.

 

Wraak op het spoor, Begeesterd, Anaïd Haen

Wraak op het spoor is een bundel van een veertigtal kortverhalen over mensen in andere werelden. Geesten, magie, ruimtevaart of mensen met speciale gaven: het komt er allemaal in. Anaïd schrijft pittig, vlot, en met veel humor. Een leuke bundel om zo nu en dan eens in terug te duiken. Ik vind het een ideaal boek om de schrijfster en haar verhalen te leren kennen. De schrijfster zelf runt een trollenbureau* van werklozen en ze organiseert de schrijfwedstrijd Fantastels. 

Begeesterd is een prachtig verhaal over het (harde) leven in een harem, een modern sprookje dat zo uit duizend-en-één-nacht kan komen. Niet voor tere zielen, dat zijn de trollenboeken immers allemaal niet. Het is geschreven vanuit het perspectief van een geest in een fles. Ik vind het knap gedaan.

Dit is Alibibi's klaagzang: 'Sinds ik als geest in de fles zit, is mijn blik op de wereld veranderd. Directe oorzaak is het glaswerk, dat van verschrikkelijke kwaliteit is. Mijn linkeroog kijkt precies door een onregelmatigheid, zodat mensen misvormd opdoemen. Mijn rechteroog ziet niets. Omdat mijn bips eerst de fles werd ingezogen, belemmert de punt van mijn pantoffel mijn zicht.' Ifrieten, geesten in flessen kunnen bevrijd worden als ze drie wensen kunnen uitvoeren... Alibibi is dus een ifriet en de rest verklap ik niet. 

 

De negen cirkels, Wegversperring, Terrence Lauerhohn

In De negen cirkels moet demon Xahubub Jack naar de negende cirkel van de hel brengen alwaar deze laatste zijn straf moet ondergaan. De hel is een krankzinnige plaats met kwee-nie-hoeveel rare wezens die houden van zwarte humor. Het is een vermakelijk luchtig boek. Hitler woont er natuurlijk. Als er een hel bestaat, dan gaat de auteur, na zijn dood, er zeker naartoe. Maar ik hoop dat dit nog lang niet aan de orde komt zodat hij, in deze tussentijd, nog veel boeken kan schrijven. 

Wegversperring is een aanrader voor al wie houdt van spannende thrillers. Het is een soort scifi-thriller, met een grotere nadruk op thriller. De scifi-dreiging is vele malen minder erg dan de menselijke dreiging die er heerst tijdens het gedwongen oponthoud in de file in de meedogenloze Mojave-woestijn. Het gaat over een spel van vertrouwen met daar ook een figuurlijke wegversperring in, een specialiteit van het huis, waar de auteur en zijn vrienden waarlijk in uitblinken, de kanjers. 

Het speelt zich af in Amerika, in Death Valley, en toen ik het boek las zag ik de omgeving weer helemaal voor me opdoemen. Ik ben er vroeger nog op reis geweest, samen met mijn man, voordat we kinderen hadden. Er waren ratelslangen en dikke spinnen. We zagen er een verdwaalde coyote, uitgemergeld en dodelijk dronken waggelen over de rijbaan.  Het was er angstig rijden, soms over nauwe richels en haarspeldbochten waar je liever niet naar beneden keek. Ik herinner me de hitte die je oogvocht meteen liet verdampen als je een voet buiten de auto zette, het onmiddelijke droogtegevoel in je keel en de lucht die er steeds leek te dansen, vibrerend door de onmogelijk warme temperaturen die er overdag heersten.  's Avonds en 's morgens vroeg zagen we er vleermuizen en hoorden we naast een voortdurend ronkende airco, van die luid krakende, krekelachtige geluiden. Eigenlijk is het de ideale locatie voor een thriller. 

 

Stof en schitteringen, Bloed en scherven, Kelly van der Laan

Dit tweeluik gaat over de lentagon, een kristal dat door middel van wetenschap en magie bewerkt wordt tot een soort magische energieversterker die voorspoed en welvaart zou moeten brengen. Het omgekeerde is natuurlijk het geval. Iets dat zo krachtig is kan zelfs in de juiste handen te veel kracht bezitten. 

Een aanrader voor wie houdt van spanning en magie. 

In het tweede deel, Bloed en Scherven, zijn de hoofdpersonages gevangen genomen, waar ze door het leger gedwongen worden om een tweede lentagon te maken. Ze hebben een enkelband die kan ontploffen als ze ontsnappen, of als ze dingen doen die het leger niet aanstaat, via de comms worden ze voortdurend gevolgd. Maar, ze ontsnappen wel en wat er dan gebeurt, moet je zelf maar lezen...

Wat ik persoonlijk heel leuk vind in het boek is dat de magisch getalenteerde hoofdpersonen, behalve Joy dan, kunnen poorten. Ze kunnen dus poorten trekken en daardoor sneller van de ene plek naar de andere reizen. Ze trekken daarvoor 'scheuren in de realiteit'...  

Komt er nog een derde deel? Eentje waarin iemand de krachten van de lentagon op een evenwichtige manier weet te gebruiken? 

Ja, er komt nog een derde deel! Ik zag de mogelijke, nieuwe boekenkaft zojuist op Twitter. Hoi! Hoi! De omslag van het derde deel baadt in het groen, dit keer. Ik vind de omslagen van de lentagon-serie allemaal zeer aantrekkelijk. Ik weet niet wanneer het laatste boek verschijnt.

De titel is 'Talent en terreur'... 

 

 

 

(*Dat las ik in een boekje van kortverhalen, door verschillende genre-auteurs geschreven, waarvan ik me de titel niet meer herinner, misschien was het een Ganymedes-uitgave.)

Comments

Magnificent site. Lots of helpful info here. I am sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you to your sweat! coupon codes avistar parking http://www.keyc.com/story/32441146/get-the-best-deals-by-using-discount-coupons-provided-by-savingplaza

Add new comment