social follow

Onderwerping

Onderwerping

Michel Houellebecq 'Onderwerping'

Ik las het zo ongeveer een jaar geleden. Het telt 224 pagina's en ik had het uit op een namiddag.

De politieke fictie waarin een moslimpartij in 2022 in Frankrijk aan de macht komt is ineens weer erg actueel door de dieptreurige gebeurtenissen van de voorbije dagen.

Het is een goed boek, ondanks het feit dat ik walgde van het hoofdpersonage omdat het geschreven is vanuit het perspectief van een professor die vrouwen als tweederangsburgers behandelt.

De traditionele politieke partijen zijn uitgespeeld wegens erge verdeeldheid en daardoor komt de moslimpartij aan de macht. Daar mogen politici hier in België gerust eens goed bij stilstaan. Ik zie het evenwel niet gebeuren dat er hier een moslimpartij aan de macht kan komen. Omdat we al zo lang hebben gevochten voor een scheiding van kerk en staat. En omdat vrouwen hier in ons land op hun rechten staan en dat mannen hen daarin ook steunen. En ik hoop dat ze dat blijven doen. Het is de enige manier om te voorkomen dat de achterlijkheid regeert.

Maar dat is niet alles: soms lijkt het wel alsof de politieke fictie toch werkelijkheid zal worden: onze kunstenaar Wim Delvoye exposeerde laatst in Iran. Ik las in een krantenartikel dat hij het wel 'charmant vond dat vrouwen en mannen een openbaar gescheiden leven leidden'. Ik heb mij daar ontzettend dik in gemaakt. Sinds wanneer kijken kunstenaars met oogkleppen op? Zo een houding verdient geen applaus en geen podium. Als tegenreactie op de kakmachine maak ik een spuugmachine en misschien exposeer ik ook wel eens in Iran, als ik daar overal mag rondlopen zonder hoofddoek, zonder mannelijke begeleider en zonder aangevallen te worden als ik ergens mijn schoenen vergeet af te doen.

Zie mijn feestboekpagina: www.facebook.com/despuugmachine/?fref=ts

Gelovigen en niet-gelovigen van welke religie dan ook hebben het recht en de plicht om te spugen op genderdiscriminatie.

Laten we het onderwerpen zoveel mogelijk verwerpen.

 

 

Add new comment