social follow

Fotoblog Cassel

Fotoblog Cassel

Meer dan vijfendertig jaar was het zijn uitzicht door het raam van zijn slaapkamer: de Kasselberg. De 'berg in kwestie' ligt maar op een half uur rijden van ons huis en vandaag, voor het eerst, hebben we de 'berg' vereerd met een bezoek.  

Kassel (of Cassel in het Frans) is een piepklein stadje in Frankrijk. In de middeleeuwen behoorde het tot Vlaanderen. Het is het hoogste punt van de westhoek. De berg was een kruispunt van wegen en er zijn vele oorlogen op uitgevochten. In hun Frans dialect kun je nog enkele Nederlandse woorden horen. De Vlaamse Leeuw heeft er een andere betekenis dan in België: dat lees je er onder andere op oude straatnaambordjes.

Er zijn leuke dunne straatjes in Cassel en je kan er over een vestigingsmuur wandelen waar veel bloemen groeien. Ze hebben er terrasjes met goede koffie. Let alleen op wat je precies bestelt.  Als je in Frankrijk bent en je wilt een normale koffie, dan vraag je dus best un grand café. Anders zadelen ze je op met een dosis geconcentreerde cafeïne en een druppel warm kokend water in zo'n petieterig klein kopje.

Het marktplein ligt bijna bovenop de berg. Je hebt er een geweldig uitzicht. Wij zijn blijven plakken op het plein. Vandaag was het de laatste dag van het drie-daagse cornemuse-festival. Folkmuziek met doedelzakken, accordeons, violen, en alle soorten rare fluiten, drie dagen lang, de éénentwintigste editie dit jaar. We hoorden en zagen er verschillende artiesten aan het werk. Op de brocante musicale leerden we Annie kennen. Zij maakt instrumenten van oude sigarenkistjes, hondenvoerborden en afvoergatplaatjes van gootstenen. Haar gitaren, fret en fretloos, zijn in ieder geval bespeelbaar.

En ik vond er het secretariaat van radio Uylenspiegel, de lokale radio van de westhoek van Vlaanderen en Frankrijk. Op de radio spreekt men Frans dialect, Vlaams dialect en een mengeling van beide. Er wordt voornamelijk folkmuziek op uitgezonden. Het was een hele geruststelling dat ik nu weet waar dat secretariaat ligt. Ik weet graag waar de secretariaten van deze wereld zijn en ik weet graag wanneer ze open zijn. Niet dat ik er graag naar binnenga, als het maar even kan, dan mijd ik dat dan ook weer juist. Ik slaap goed vannacht. Zeker weten dat.

 

 

moods