ronde kringetjes

Ronde kringetjes (1)

 

Langzaam werd de geur van dennennaalden verdrongen door een geur die ik nooit meer zou vergeten en nog dagenlang op mijn huig zou blijven liggen. Ik verliet het wandelpad en liep een stukje verder het bos in.

Plotseling zag ik mijn maten in het kreupelhout. Heel even voelde ik mijn hart opleven. Ze waren een beest aan het roosteren! We hadden al drie dagen niets meer gegeten. Eigenlijk had ik blij moeten zijn, maar de braadlucht weerhield me daarvan onmiddellijk. En dat niet alleen.

 

De aanblik van het vreemde wezen dat ze aan het roosteren waren wekte een gevoel van walging bij me op. Het was minstens twee meter lang, met een diameter van ongeveer dertig centimeter. Het lijf was opgebouwd uit ringsegmenten, bekleed met zwarte, bobbelige schubben. De afgehakte kop lag naast het vuur. Het had een afgeplat gezicht. Met een beetje fantasie kon het doorgaan voor het gezicht van een rimpelig, oud mannetje.

 

‘Getver, Ziggy en Bink, wat hebben jullie in Godsnaam gevangen? Het hele woud stinkt naar verbrand haar en nog iets dat vast veel smeriger is dan dat.’

‘We moeten eten, Wolf. Het is beter dan niets.’

Ik keek mijn vrienden aan. Ze zagen er precies uit zoals ik me voelde, vermoeid en zo hongerig dat we bereid waren om zelfs dennennaalden te eten. Dit woud was niet goed voor ons. De konijnen waren schaars en er flitsten tien keer meer vuurballen door de lucht dan dat er vogels vlogen. De grond trilde weer.

 

Ziggy en Bink sprongen direct op. Ze hielden hun speren in de aanslag en ze dansten op en neer alsof ze de bodem onder hun voeten wantrouwden.

‘Wat,’ begon ik mijn vraag.

‘Grijp je zwaard, Wolf. Ze kruipen naar boven als de aarde beeft. Let goed op wanneer je ronde kringetjes ziet.’

 

ronde kringetjes, round little circles

 

Ronde kringetjes (2)

 

‘Let goed op wanneer je ronde kringetjes ziet,’ zei Ziggy. Het waren zijn laatste woorden.

Die ringwormen sprongen zo snel uit de grond dat het voor een menselijke geest nauwelijks te bevatten was. Wolf zag Ziggy door een wormgat verdwijnen en ongeveer op hetzelfde moment werd Bink de aarde ingetrokken. Daarna bleef het stil. Ze kwamen niet achter hem aan. De aarde beefde niet meer en er verschenen ook geen ronde kringetjes meer.

 

Het is vandaag precies een maand geleden dat Wolf zijn vrienden voor het laatst zag. De rottige braadlucht van die ene geroosterde stinkworm hangt nog steeds in zijn neus. Helaas.

Hij heeft een nieuwe voedselbron ontdekt. Ze lijken een beetje op ratten, maar dan blauwer dan gewoonlijk. Ze laten zich gemakkelijk vangen in een klem van staaldraad tussen de wortels van de loofbomen. Ze ruiken lekker als je ze roostert en nadat hij zo’n beest heeft opgegeten, wordt hij altijd wel een beetje hyper. Dan krijgt hij zin om te rennen en te springen. Meestal geeft hij zich over aan dat gekke gevoel.

Maar het gaat niet goed met hem. Pijn en onzekerheid knagen iedere dag steeds meer aan zijn gemoed. Als hij aan het verleden denkt, ziet hij Ziggy en Bink voor zich. Als hij aan de toekomst denkt, ziet hij geen uitweg. Zo langzamerhand begint hij te vrezen dat dit verrekte woud helemaal geen uitgang heeft. Dat maakt hem zeer angstig.

Schaamte overvalt hem als hij bedenkt dat hij niet eens een grafzerk voor zijn vrienden heeft gemaakt. ‘Ik moet vandaag iets speciaals doen,’ zegt hij tegen de ruisende bladeren van de loofbomen. ‘Als een soort eerbetoon aan Ziggy en Bink.’

Hoe kan hij een passend gebaar stellen? Hij denkt zich bijna suf. Er zoeft weer eens een bolbliksem langs. Het brengt hem op een lumineus idee.

En voor het eerst, sinds alle naargeestige gebeurtenissen, begint hij weer te lachen. Ziggy en Bink zouden het te gek gevonden hebben. Hij kan zich niet inhouden en zijn lach buldert door het sombere bos. Ik moet een schepnet maken om zo’n vuurbal te vangen, denkt hij. Met staaldraad.

Wolf is altijd al erg handig geweest. Toch is zijn verbazing groot wanneer zijn opzet direct lukt. Zijn gevoel vertelt hem dat hij iets goeds gedaan heeft. Hij plant het schepnet met de vuurbal midden in de boomstronk van zijn slaapplek. Daarna gaat hij de klemmen controleren. Alle vallen zitten vol. Zeven ratten. Een goede vangst.

Blij keert hij terug naar zijn stek. Hij geniet van zijn avondeten en van het betoverende schouwspel dat de vuurbal produceert.

Die nacht kan hij moeilijk in slaap komen. Het is de eerste keer dat hij zo’n vuurbal van dichtbij kan bekijken. Het licht fluctueert voortdurend, en de kleuren veranderen steeds weer.

Het ding begint ineens te bliepen. Er valt een grote schaduw over zijn nachtplek. Ondanks de volle maan en de lichtgevende vuurbal kan hij geen steek meer zien.

Dan ziet hij weer twee lichtbundels. Ze komen uit twee borden die juist boven de boomtoppen lijken te zweven.

Wat krijgen we nu? Vraagt Wolf zich af. Bezoek van de porseleinenkoning?

Er klinkt een zacht ronkend geluid. Het doet hem denken aan het draaien van een motor. En jawel hoor: uit een van de borden schuift er een ladder naar beneden…

 

ronde kringetjes, round circles
ronde kringetjes, round circles (Pixabay)
ronde kringetjes, round circles (Pixabay)

reacties

Plaats zelf een reactie

Over tekstopmaak

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.