Tegelman

De tegelwijsheid bezat de woorden waar zij gek op was. Tegelman was een verzameling van wijsheid en liefde in quotes. In ieder gesprek dat ze met hem voer rolde er wel een gesproken parel uit zijn mond. Zij bezat het hart dat hij liefhad.

Hij was gek op haar en zij op hem. Ze gingen huwen. In de nacht voordat ze hem haar hart wilde geven gebeurde er iets vreselijks. Een dief stal haar hart terwijl ze diep in slaap was. Zij kwam daar pas de volgende morgen achter.

Zij vroeg Tegelman om een paar dagen uitstel. Ze vertelde hem de ware toedracht niet omdat ze dacht dat de dief haar hart wel weer terug zou komen brengen. Het gebeurde wel vaker dat zij haar hart aan iemand verloor en meestal gaf ze het zelfs vrijwillig, voor even in de leen. En altijd kreeg ze het ook netjes terug.

Maar dieven zijn geen nette mensen. Dieven komen niets terugbrengen. Dat was een misrekening van haar kant.

Zij wachtte op haar hart en hij wachtte op haar hart. De dagen verstreken en weer vroeg zij Tegelman om uitstel. Hij wachtte en wachtte en zij wachtte en wachtte. Tevergeefs.

Toen zij hem voor een derde keer om uitstel vroeg verloor hij zijn geduld. Tegelman dacht dat zij niet van hem hield. En zij kon het niet uitleggen. Hoe vertel je iemand dat je hart gestolen is terwijl je aan het slapen bent?

De dief zag meteen dat het hart veel waard was en hij verkocht het op de zwarte markt. De kok van Tegelman kocht het omdat het zo vers was dat het nog klopte. En zonder maar enig benul te hebben van wie het hart was, maakte de kok er een stoofgebraad van. Tegelman die al die tijd vol ongeduld wachtte op het hart van de hartenvrouw at het hart van zijn geliefde op.

Hij bleef op haar wachten terwijl zij stierf, ergens dicht bij een sloot. Een mens kan slechts een paar weken leven zonder hart. Haar ziel zweefde vaak rond in zijn huis en in zijn hoofd. Ze misten elkaar. En zijn quotes gingen voortaan alleen over de liefde die hij niet kon grijpen en waar hij, zonder enig idee, met zijn tanden op had gekauwd, achteloos door zijn slokdarm had laten glijden, in zijn maag had laten verzuren en via zijn darmen en een goed werkende toiletpot naar het riool had verguisd.

De tegelwijsheid, tegelman en tegelvrouw
Tilewoman (Pixabay)
mozaïek (Pixabay)
Een tegeltje maakt ook maar deel uit van een mozaïek

Zelfs al staan er wijze woorden op... 

reacties

Plaats zelf een reactie

Over tekstopmaak

Restricted HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.